20e editie Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs van start

13 april 2021

20e editie Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs van start

De jury van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2021 heeft uit vele aanmeldingen voor de 20e editie 21 kandidaten geselecteerd. Deze jonge talenten van tussen de 20 en 26 jaar zijn door naar de tweede ronde van de prestigieuze competitie om de prijs voor het beste jonge gastvrijheidstalent van Nederland.

De 21 talenten zijn op basis van werkervaring en motivatie geselecteerd door juryvoorzitter Edwin Raben. Daarnaast zijn er vier wildcards verdeeld onder de samenwerkingsverbanden van JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers, Alliance Gastronomique en Fine Eastern Restaurants, verenigd in de G4 ‘Fine Dining’. Onder de vleugels van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) werken de stichting G4, Hennessy en Lekker500 samen om gastheerschap en jong talent in Nederland onder de aandacht te brengen. Juryvoorzitter Edwin Raben: “Het is wederom bijzonder om te zien wat jonge mensen motiveert om voor ons mooie vak te kiezen. Zelfs in tijden van Covid-19 laten de deelnemers een ongekend enthousiasme in hun motivatiebrieven en video’s zien. De uiteindelijke keuze was daarom ook dit keer niet erg makkelijk. Onze nationale horeca mag trots zijn op deze 25 deelnemers die doorgaan naar de theorieronde.”

Voorzitter van de stichting G4 Patrick van Zuiden: “In deze bijzondere tijden is zelfontwikkeling misschien wel het grootste goed. Onze mooie branche staat onder ongekende druk en juist nu is het belangrijk dat wij ons nationale talent zich kunnen laten ontplooien en hen een podium geven om te stralen. De coronacrisis heeft een enorme impact op de horeca. Het is daarom extra belangrijk te constateren dat er nog vele parels in ons vak rondlopen die het belang van gastvrijheid onderschrijven en niet kunnen wachten om hun passie tot uiting te laten komen zodra de horeca weer geopend is.”

Dit zijn de kandidaten die door zijn naar de 2e ronde van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2021, op willekeurige volgorde: 

1.  Paulina Kasimovaite Petossi Haarlem
2.  Leon Aben Hendrik van Maurick Vught
3.  Renaldo Augusto Hunker Sittard
4.  Jasper Schellens Sillyfox Veghel
5.  Niels Thomassen Eden Valkenswaard
6.  Nick Nijkamp De Loohoeve Schoonloo
7.  Rick Blaauw De Basiliek Appingedam
8.  Robbin de Putter Blueness-bar Cadzand-Bad
9.  Thom Evers Bridges Amsterdam
10.  Felten Berwouts AIRrepublic Cadzand-Bad
11.  Michelle Leone De Bokkedoorns Overveen
12.  Marèl Disselhorst Landgoed De Uitkijk Hellendoorn
13.  Jelle Postma The Lemon Tree Deventer
14.  Malou Hagenaars Alma Oisterwijk
15.  Stef Straatman Lokaal Doetinchem
16.  Sasja Moonen Bridges Amsterdam
17.  Wouter Barneveld Merlet Schoorl
18.  Tineke Struye Pure C Cadzand-Bad
19.  Femke Gröniger Joann Enschede
20.  Max Oude Veldhuis Bougainville Amsterdam
21.  Lucas Werner De Treeswijkhoeve Waalre

De wildcardhouders: 

1.  JRE- Jeunes Restaurateurs Julie-mar Brok Carelshaven Delden
2.  Les Patrons Cusiniers Emma Cimballi ‘t Lansink Hengelo
3.  Alliance Gastronomique Koen Kuipers ‘t Nonnetje Harderwijk
4.  Fine Eastern Restaurants Jo-Jo Willekes Camposing Garderen

De wedstrijd bestaat uit een schriftelijke voorronde, een theoriedag, een praktijkdag en een bezoek aan het bedrijf van de deelnemer. De theorie- en praktijkdag, die vooralsnog gepland staan op 28 juni en 20 september 2021, worden afgenomen op de locatie van ROC Mondriaan in Den Haag. De 10 beste kandidaten van de theoriedag gaan door naar de praktijkdag. Tevens zullen zij door de vakjury bezocht worden op het bedrijf waar de deelnemer werkzaam is, waar de kandidaat tijdens een lunch of diner de rol van gastvrouw of gastheer vervult. De planning is onder voorbehoud van de actuele situatie van de coronapandemie. Tijdens elk onderdeel van wedstrijd zullen de dan geldende RIVM-maatregelen in acht worden genomen.

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP)

Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen en om het vak meer onder de aandacht te brengen. Onder de vlag van de G4 werken Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samen aan de NHGP. Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage, wordt de prijs omarmd door de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en zijn Lekker500, S.Pellegrino, Acqua Panna en House of Caviar verbonden als partner. Hoewel de wedstrijd door de G4 wordt georganiseerd, is inschrijving niet gebonden aan het lidmaatschap van een restaurantvereniging.

De prijs

De winnaar gaat naar huis met de wisseltrofee (een beeld van kunstenaar Lou Thissen) en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet in Frankrijk. Daarnaast ontvangt de winnaar een fles zeer exclusieve Hennessy Paradis t.w.v. € 1.100 en een geldprijs van maar liefst € 2.500.

Foto’s: The Click Company