Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020

Afgelopen maandag, 14 september, was het zover: de beste overgebleven 10 kandidaten van de theoriedag namen het tegen elkaar op tijdens de praktijkdag van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020. Met deze spannende finaledag komt de ontknoping van deze prestigieuze wedstrijd steeds dichterbij.

Het was een zenuwslopende dag voor de 10 overgebleven kandidaten die op het ROC Mondriaan in Den Haag om de felbegeerde titel van beste jonge gastheer of -vrouw van 2020 streden. Maar er ging, voordat deze kandidaten mochten strijden op de finaledag, een spannend selectieproces aan vooraf. Naast vier weggegeven wildcards, die het samenwerkingsverband G4 vertegenwoordigen, werden de andere 6 kandidaten gekozen op basis van hun werkervaring, motivatie en een aanmeldingsvideo.

De kandidaten nog even op een rijtje: Anne Marie Nijhoff van La Provence in Driebergen, Jennifer Takkenberg van Vigor in Vught, Paul Geerts van Ratatouille Food & Wine in Haarlem, Lisette Fredriks van Os en Peper by Ard in Zwolle, Stijn de Boer van Sukade in Meppel, Esmee Timmer van Onder de Linden in Aduard, Anjun Chen van Renao in Arnhem (Fine Eastern Restaurants), Daphne van den Hoven van Olivijn in Haarlem (Les Patrons Cuisiniers), Julius Wever van Fris in Haarlem (JRE-Jeunes Restaurateurs) en Jasper de Jong van De Treeswijkhoeve in Waalre (Alliance Gastronomique).

De finaledag had een goed gevuld programma, dat met militaire precisie door juryvoorzitter Edwin Raben was samengesteld. De kandidaten werden getest op hun gastheerschap aan de hand van praktijkproeven, zoals een tafelbereiding bestaande uit het fileren en serveren van zeebaars aan tafel voor de jury en het voeren van een verkoopgesprek in de Engelse taal. En na het bijwonen van een Hennessy-masterclass, was het aan de kandidaten om geheel naar eigen inzicht een Hennessy-cocktail te bereiden ter beoordeling van brand ambassador Moët Hennessy Jasmijn Meijer en Algemeen directeur Moët Hennessy Bob Bron. Naast de praktijkproeven kregen de kandidaten tijdens een individuele beoordeling een vragenvuur op zich af van de voorzitters van de G4 (Gerard Wollerich namens Alliance Gastronomique, Marko Karelse namens JRE-Jeunes Restaurateurs, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers, Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants en Patrick van Zuiden) en hebben de kandidaten een profielgesprek gehad met Lekker500-journalist Ton de Zeeuw, over hun deelname aan de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs en natuurlijk over hun grootste passie.

Uitreiking

De grote vraag: wie is dan de winnaar van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020? Dat blijft nog even geheim. De uitreiking van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 vindt plaats tijdens de bekendmaking van Lekker500 editie 2021. Deze zal dit jaar op 26 oktober op een bijzondere manier plaatsvinden. Echter, de laatste jurybezoeken op locatie moeten nog plaatsvinden, dus voor nu geldt: de kaarten zijn nog niet geschud.

De winnaar gaat naar huis met de wisseltrofee (een beeld van kunstenaar Lou Thissen) en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet. Daarnaast ontvangt de winnaar een fles Hennessy Paradis Imperial t.w.v. €1.235,– en een geldprijs van maar liefst €2.500,–

Team Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs

Foto: The Click Company